/ - FOTO: EUROPOL
16/02/2023 u 12:48 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) AKCIJA EUROPOLA: Uhapšeno 13 osoba, razbijena balkanska ruta šverca migranata

Migranti bi se kretali na dva glavna pravca, ili iz Hrvatske preko Slovenije do Italije, ili iz Srbije preko Mađarske do Austrije

Slovenačka policija uhapsila je 13 osoba za koje se sumnja da su odgovorne za krijumčarenje najmanje 212 migranata, saopšteno je na sajtu EUROPOL-a.

Akcioni dan, nakon višemjesečne međunarodne istrage, sproveden je u saradnji sa organima za sprovođenje zakona iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Rumunije, a koordinisao je Europol.

Migranti su plaćali ogromne sume švercerima da bi tajno ušli u EU i krenuli na dalje destinacije unutar njenih granica. Policija je tokom dana akcije kod osumnjičenih iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine pronašla unapređeno oružje sa više hiljada komada municije, droge i gotovine.

image

FOTO: Europol

- FOTO: EUROPOL

Kriminalci su reklamirali svoje nezakonite aktivnosti na različitim platformama društvenih mreža kako bi namamili što više migranata da budu prokrijumčareni preko granica. U tom cilju objavljeni su video snimci ostvarenih transporta.

Migranti bi se kretali na dva glavna pravca, ili iz Hrvatske preko Slovenije do Italije, ili iz Srbije preko Mađarske do Austrije.

Operacija je rezultirala:

-Uhapšeno 13 osumnjičenih (slovenačkih, srpskih i bosanskohercegovačkih)

-Najmanje 212 migranata prokrijumčareno u najmanje 16 odvojenih incidenata

-Oduzeti oružja (automatska puška, poluautomatski pištolj, prigušivači, lovačka puška sa ugrađenim optičkim nišanom i preko 2.300 komada različite vrste municije), razne nedozvoljene droge, nedozvoljene doping supstance, elektronski uređaji i gotovina

image
- FOTO: EUROPOL

Preko 3 miliona nezakonite dobiti

Migranti koji su koristili usluge kriminalaca morali su da plaćaju previsoke cijene da bi tajno prešli u Evropsku uniju. Ilegalni put iz Srbije u Austriju zahtevao bi plaćanje od oko 5.000 eura po osobi.

Čitav put od matične zemlje  do EU koštao bi između 15.000 i 20.000 eura, čime bi šverceri ostvarili ogromnu zaradu. Istražitelji smatraju da su kriminalci za transport iz Srbije u Austriju pribavili najmanje 100.000 eura, a ukupno preko 3.180.000 eura.

image
- FOTO: EUROPOL

Migranti su u Mađarsku preko srpsko-mađarske zelene granice najčešće ulazili peške uz pomoć vodiča. Osumnjičeni su ih potom pokupili vozilima.

Istraživanja pokazuju da je u istom vozilu moglo biti prevezeno do 37 osoba, što ih je izložilo ekstremnim rizicima po zdravlje i život.

Migranti su potom prebačeni preko Mađarske i odbačeni blizu austrijske granice. Nakon što bi  prešli granicu u Austriju, predavali bi se policiji i tražili azil.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 17:59