/ - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
13/04/2024 u 17:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akcija španske policije: Otkrivena međunarodna prevara, uhapšeni članovi bande

Međunarodna policijska operacija koju predvodi Španija uhapsila je devet članova bande koja je navodno umješana u prevaru sa medicinskim kanabisom vrijednom 645 miliona eura, saopštila je španska policija.

Prevara je uključivala žrtve u 35 zemalja, navodi se u saopštenju. Grupa je uspostavila marketinški sistem i prisustvovala međunarodnim sajmovima kanabisa kako bi ubjedila žrtve iz više zemalja, uključujući Španiju, Francusku i Njemačku, da investiraju u "šemu", prenosi B92.

Španska policija je predvodila operaciju uz pomoć Evropola i snaga iz Njemačke, Francuske, Dominikanske Republike, SAD i Velike Britanije.

Devet osumnjičenih, čija imena nisu saopštena, privedeni su zbog sumnje za prevaru u Španiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Letoniji, Poljskoj, Italiji i Dominikanskoj Republici. Ovim sistemom su žrtvama obećavali profit između 70 i 168 odsto godišnje, u zavisnosti od vrste kanabisa u koju su uložili“, saopštila je španska policija.

Luksuzni automobili, hotelske zabave i muzički spotovi korišćeni su u reklamnoj kampanji za promovisanje "šeme", a žrtve su dovedene na legalne plantaže kanabisa umješane u prevaru.

Policija je izvršila racije 2022. godine, ali nije saopštila da li su osumnjičeni optuženi za neka krivična djela. Policija je blokirala bankovne račune sa 58.600 eura i 116.300 eura u kriptovalutama, a vraćeno je 106.000 evra u gotovini. Zaplenjena je imovina vredna 2,6 milijardi eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:11