/ EPA-EFE/VASSIL DONEV
31/07/2023 u 13:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Ukrajine otkrio kako je ukidanje sporazuma o žitu korisno za Srbiju

On je pozvao Srbiju da učestvuje na Samitu krimske platforme i u Mirovnom planu predsjednika Volodimira Zelenskog

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da prestanak važenja Sporazuma o žitu zbog povlačenja Rusije, može biti pozitivan za Srbiju jer je "srpsko žito koje je dosta skuplje od ukrajinskog našlo svoje kupce", prenosi N1.rs.

-Sve se mijenja s obzirom da prestaje da važi ovaj sporazum, a za Srbiju možemo gledati to i sa pozitivne strane jer srpsko žito, koje je dosta skuplje od ukrajinskog, našlo je svoje kupce u ovom slučaju-rekao je Tolkač novinarima.

Povlačenje Rusije iz sporazuma okarakterisao je kao „vještački stvorenu prehrambenu krizu koja je već dovela do rasta cijena i gladi u siromašnim zemljama“.

Istakao je da je Rusija i prije uspostavljanja koridora za izvoz iz ratom zahvaćene Ukrajine, radila na tome da se Ukrajina povuče sa tržišta žitarica.

-Čak i nakon što je koridor za žito počeo sa radom, kupci su počeli da odbijaju isporuku ukrajinskog žita zato što su brodovi morali da prolaze kroz višestruku provjeru, inspekciju i sve je to odlagalo isporuku žita krajnjoj tački. To je negativno uticalo na ulogu Ukrajine na svetskom tržištu i ona se snizila, a nastavila se tendencija da Rusija dobija nove usluge i nove prihode. Kao i obično svi ti prihodi išli su vojnom sektoru- rekao je Tolkač.

On je pozvao Srbiju da učestvuje na Samitu krimske platforme i u Mirovnom planu predsjednika Volodimira Zelenskog.

-S obzirom da se i Srbija i Ukrajina nalaze na zajedničkom putu ulaska u EU, života u jednoj zajedničkoj evropskoj porodici u kojoj će se prije svega poštovati ljudska prava i s obzirom na taj strateški put, naše zemlje jedna drugoj mogu pomagati na mnogim poljima. Mi možemo predložiti Srbiji da učestvuje na važnim inicijativama i događajima koje Ukrajina organizuje-dodao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 17:52