/ - FOTO YOUTUBE
19/10/2021 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадори десет држава позвани на разговор

Претходно су амбасаде западних савезника Турске позвале на хитно ослобађање Кавале, што је Турска описала као неприхватљив чин

Министарство спољних послова Турске позвало је на разговор амбасадоре десет држава због саопштења у којем се позива на ослобађање филантропа Османа Кавале. Међу позванима на разговор су и амбасадори Сједињених Америчких Држава, Њемачке и Француске, преносе агенције.

Претходно су амбасаде западних савезника Турске позвале на хитно ослобађање Кавале, што је Турска описала као неприхватљив чин. Кавала је у затвору четири године без осуђујуће пресуде, упркос томе што је Европски суд за људска права затражио његово пуштање на слободу.

Он је 2020. ослобођен оптужби везаних за протесте организоване широм земље 2013. године, али је пресуда ове године укинута и комбинована са оптужбама у другом случају у вези са покушајем организовања државног удара 2016. године.

Амбасаде западних земаља су данас затражиле праведно и брзо рјешавање случаја Кавале.

- Стална одлагања његовог суђења, укључујући спајање различитих предмета и стварање нових након претходне ослобађајуће пресуде, бацила су сјенку на поштовање демократије, владавину права и транспарентност у турском правосудном систему- навеле су амбасаде.

Оне су, позивајући се на пресуду Европског суда за људска права по том питању, позвале Турску да омогући његово хитно пуштање на слободу.

Амбасаде Канаде, Данске, Њемачке, Холандије, Норвешке, Шведске и САД поставиле су ово саопштење на Твитеру. У саопштењу се помињу и Француска, Финска и Нови Зеланд, али Ројтерс то није могао независно да провјери.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу је у одговору на саопштење навео да је Турска демократска правна држава.

- Препоруке и сугестије амбасадора правосуђу у текућем случају су неприхватљиви. То је бацило сјенку на њихово разумијевање закона и демократије- истакао је Сојлу.

Наредно рочиште у случају Кавала заказано је за 26. новембар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:41