Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/03/2023 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amsterdam iseljava legalnu prostituciju iz centra grada

Prostitucija je u Holandiji legalna od 2000. godine, a prije toga desetinama godina je bila tolerisana u četvrti crvenih svjetiljki

Evropska agencija za ljekove (EMA) nije zadovoljna planom koji grad Amsterdam razmatra, a tiče se novog "erotskog centra" koji bi bio u blizini njenog sjedišta, objavilo je to regulatorno tijelo za ljekove.

Amsterdam je godinama razmatrao preseljenje legalne prostitucije dalje od svoje istorijske četvrti crvenih svjetiljki, a u februaru je najavio tri moguće lokacije.

Dvije su u blizini nove zgrade EMA, koja se nalazi nedaleko od velikih hotela i finansijske četvrti grada.

EMA je 2019. preselila svoje sjedište u Amsterdam, napustivši London nakon što je Britanija izašla iz Evropske unije.

Agencija je u saopštenju rekla da je “vrlo zabrinuta” zbog planova za taj centar, koji bi trebalo uključivati oko 100 “radnih prostora” za seksualne radnice, kao i barove i zabavu.

Promjena lokacije četvrti crvenih svjetiljki motivisana je zabrinutošću zbog neugodnosti, dilovanja droge i pijanstva, rekla je EMA.

“Lociranje erotskog centra u neposrednoj blizini zgrade EMA vjerovatno će donijeti iste negativne uticaje na susjedno područje”, utvrdila je.

Agencija je rekla da je zabrinuta za bezbjednost svog osoblja i posjetilaca te je napomenula da ima sporazum s holandskom vladom koji garantuje “sigurnost i mir” u njenim kancelarijama.

Prostitucija je u Holandiji legalna od 2000. godine, a prije toga desetinama godina je bila tolerisana u četvrti crvenih svjetiljki.

Ali, četvrt se posljednjih godina mijenja jer se stanovnici žale na pretjerani turizam. U februaru je grad objavio plan o zabrani pušenja kanabisa u četvrti crvenih svjetiljki.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:48