Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
27/04/2022 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анкете показале: Већина Француза не жели да Макрон освоји већину у парламенту

Анкета показује да би 61 одсто француских бирача више вољело да Макронови противници из опозиције освоје већину у француском парламенту на предстојећим изборима 12. и 19. јуна

Шест од 10 Француза не жели да странка Република у покрету француског предсједника Емануела Макрона освоји већину на парламентарним изборима у јуну, показују резултати истраживања јавног мњења које је данас објавила агенција Елабе.

Анкета показује да би 61 одсто француских бирача више вољело да Макронови противници из опозиције освоје већину у француском парламенту на предстојећим изборима 12. и 19. јуна.

Тај проценат расте на чак 69 одсто међу бирачима из радничке класе и на готово 90 одсто међу бирачима крајње деснице и крајње љевице, преносе медији.

"Потпуно обустављено"

Након Макронове побједе на предсједничким изборима овог мјесеца, његова владајућа странка Република у покрету (ЛРЕМ) изражава наду да ће поново освојити апсолутну већину, какву је имала током Макроновог првог мандата, међутим ако ЛРЕМ и савезничка странка Модем не освоје већину, Макрон би био приморан да склопи коалициони споразум са опозиционим странкама.

Лидер крајње љевице Жан Лик Меланшон изјавио је да би желио да буде премијер у коалиционој влади која би могла да блокира или успори бројне реформе које Макрон жели да спроведе, посебно ону која се односи на повећање старосне границе за одлазак у пензију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:13