Redžep Tajip Erdogan / - EPA
08/05/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ankete u Turskoj: Vođa opozicije ispred Erdogana

Za njega se, kako se navodi, u anketama od 7. maja, opredelilo 50,9 odsto ispitanika, a za Erdogana 45,4 odsto

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja pred izbore u Turskoj, koji će biti održani 14. maja, glavni protivkandidat Redžepa Tajipa Erdogana za položaj predsjednika Kemal Kiličdaroglu ima podršku preko 50 odsto ispitanika.

Ankete, sprovođene od razornog zemljotresa 6. februara, pokazuju da Kiličdaroglu, kao predstavnik najvećeg dijela turske opozicije, vodi u prvom krugu glasanja, prenose agencije.

Za njega se, kako se navodi, u anketama od 7. maja, opredelilo 50,9 odsto ispitanika, a za Erdogana 45,4 odsto.

Na izborima koji se smatraju jednim od najvažnijih u modernoj istoriji Turske, aktuelni predsjednik Erdogan suočava se s najvećim političkim izazovom tokom svoje dvodecenijske vladavine.

Ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova u prvom krugu, 28. maja sučeliće se dva najbolje plasirana.

Većina anketa za parlamentarne izbore pokazuje da je glavni opozicioni savez, Nacionalna alijansa, u prednosti ispred Narodnog saveza, koji predvodi Erdoganova AK partija.

Opoziciona predizborna koalicija uključuje Kiličdarogluov glavni opozicioni CHP, zatim islamističku Felisiti partiju, Demokratsku partiju, kao i dvije stranke koje su osnovali bivši Erdoganovi saveznici – Deva i Budućnost.

Treća po veličini stranka u parlamentu, prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), osnovala je Savez rada i slobode sa nekoliko drugih ljevičarskih partija.

Političke opcije, koje izlaze na izbore, mogu da uđu u parlament ako preskoče cenzus od sedam odsto ukupnog broja glasova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:01