Емануел Макрон / - принтскрин
08/01/2022 u 18:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Антиваксери у Францускоj организовали протест због изjаве Макрона да "нису грађани"

У Паризу су данас демонстранти узвратили тако што су преузели његов жаргонски начин израживања, и поручили да ће они "нервирати" предсједника

Данас су широм Француске одржани протести против обавезне имунизациjе и владиних мјера, на коjима jе критикована намјера предсједника Емануела Макрона да пооштри ограничења за оне коjи одбиjаjу вакцине против ковида-19.

Макрон jе ове недјеље поручио да жели да "нервира невакцинисане" тако што би им живот толико закомпликовао да би на краjу били приморани да приме вакцину.

"Невакцинисани су неодговорни и недостоjни да се сматраjу грађанима", додао jе француски предсједник, преноси Роjтерс.

У Паризу су данас демонстранти узвратили тако што су преузели његов жаргонски начин израживања, и поручили да ће они "нервирати" предсједника.

Други су носили транспаренте на коjима jе писало "Не за вакцина пропусницу", што се односи на Макронов притисак да се законски захтјева доказ о вакцинациjи за улазак у затворене просторе као што су кафићи, барови и музеjи.

На телевизиjским снимцима може се видјети да jе дошло до сукоба између демонстраната и полициjе на скупу у Паризу, а демонстранти су се такође окупили на улицама и других француских градова, између осталих и у Марсеjу, Нанту и Ле Ману, наводи Роjтерс.

Демонстранти оптужуjу Макрона да гази њихове слободе и неjеднако третира грађане, а француски предсједник jе поручио да слободе носе одговорности коjе укључуjу и заштиту здравља других.

Француска jе у петак, по други пут за недјељу дана, забиљежила више од 300.000 нових случаjева заразе корона вирусом, док хоспитализациjе, као и броj пациjената са ковидом-19 на интензивноj стално расту, што ставља здравствени систем под велики притисак, додаjе Роjтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:18