/ foto: lazar ružić
09/08/2022 u 13:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Austrija: Kandidati za predsjednika krenuli u prikupljanje potpisa

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se kandiduje za drugi mandat, putem video poruke pozvao je građane da ga podrže potpisom podrške koji moraju da daju u opštini

Kandidati za predsjednika Austrije krenuli su danas u prikupljanje potpisa potrebnih za izlazak na izbore, zakazane za početak oktobra. Za učešće na izborima potrebno je šest hiljada potpisa podrške, koji se moraju prikupiti do 2. septembra.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se kandiduje za drugi mandat, putem video poruke pozvao je građane da ga podrže potpisom podrške koji moraju da daju u opštini.

On je najavio da će u narednom periodu obići pokrajine i zamoliti građane za podršku, prenosi Tanjug. Njegov glavni protivkandidat Valter Rozenkranc iz Slobodarske partije Austrije održaće konferenciju za novinare na kojoj planira da, predstavljanjem svojih ciljeva, zatraži podršku građana.

Dobre izglede da prikupi potrebnih šest hiljada potpisa podrške ima još lider antivakserske stranke „Ljudi, sloboda, osnovna prava“ Mihael Bruner.

Osnivač „Partije piva“ Dominik Vlazni i nekadašnji poslanik Saveza za budućnost Austrije Gerald Gros imaju veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, ali moraju da ih motivišu da odu do opštinskih službi i potpisom daju podršku.

Izbori za predsjednika Austrije biće održani 9. oktobra, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je moguće da bude potreban drugi krug. Do sada su skoro uvijek trenutni predsjednici, u trci za drugim mandatom, pobjeđivali u prvom krugu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:16