Photo by Isaac Quesada on Unsplash / - PHOTO BY ISAAC QUESADA ON UNSPLASH
29/01/2022 u 16:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аустриjа од фебруара ублажава мјере против сузбијања ковида

Нехамер jе прошле недеље рекао да ће рестрикциjе локдауна за вакцинисане особе коjе су на снази од новембра бити укинуте у понедељак

Аустриjа планира у фебруару да ублажи рестрикциjе уведене ради сузбиjања корона вируса, jавили су званичници.

Од 5. фебруара ресторани ће моћи да остану отворени до поноћи, уместо до 22 сата како jе сада, рекао jе канцелар Карл Нехамер на конференциjи за новинаре.

Поред тога прописи коjи забрањуjу улазак невакцинисаним особама у продавнице и ресторане ће бити постепено укидани. Од 12. фебруара за улазак у продавнице више неће бити потребан доказ о вакцинациjи или опоравку од заразе. Недељу дана касниjе 19. фебруара у ресторане ће моћи да уђу сви коjи могу да даjу доказ о вакцинациjи, опоравку од болести или негативан тест на корона вирус.

Нехамер jе прошле недеље рекао да ће рестрикциjе локдауна за вакцинисане особе коjе су на снази од новембра бити укинуте у понедељак.

Нове ублажене рестрикциjе обjављене су само неколико дана пред ступање на снагу обавезне вакцинациjе у земљи, прве такве обавезе у Европи, коjа ће важити од 1. фебруара.

Ублажавање мјера обjављено jе данас иако земља биљежи рекордно висок броj новозаражених последњих дана. Jуче jе Аустриjа забиљежила 34.748 новозаржених корона вирусом у jедном дану. Од четвртка седмодненвна стопа инфекциjе била jе 2.381,2 за 100.000 становника, што jе око 10 пута више него стопа почетком jануара.

Нехамер jе рекао да садашња ниска стопа хоспитализованих пациjената од корона вируса значи да су могући додатни кораци ка нормалности. Званичници су навели да очекуjу омикрон талас да достигне врхунац у првоj недељи фебруара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:00