Ilustracija / - LAZAR RUZIC
09/11/2022 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Austrija: Pomiješali vakcine prilikom vakcinacije đaka u osnovnoj školi

Vakcina protiv HVP-a (Gardasil9) se preporučuje tek za djecu stariju od devet godina, tako da je ona u ovom slučaju primjenjena dvije godine ranije, što nije dozvoljeno

Tokom vakcinacije đaka u osnovnoj školu u salcburškom Tenengauu došlo je do miješanja vakcina, pa su 33 mališana dobila pogrešne vakcine.

Umjesto četorostruke vakcine za zaštitu od dječije paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja, đacima je data vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Tu vakcinu primilo je 33 djece drugog razreda osnovne škole.

- Roditelji su odmah obavješteni o grešci i dat je sveobuhvatan ljekarski savjet kako dalje, saopštile su pokrajinske vladi.

Vakcina protiv HVP-a (Gardasil9) se preporučuje tek za djecu stariju od devet godina, tako da je ona u ovom slučaju primjenjena dvije godine ranije, što nije dozvoljeno.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Petra Gruber Juhas kazala je da prema mišljenju ljekara nema dokaza da postoji povećan zdravstveni rizik za mališane.

Međutim, za zaštitni efekat potrebna je druga vakcinacija protiv HPV.

Gruber Juhas je izrazila žaljenje istakavši da se radi o izolovanom slučaju, dodajući da obično zbog standardizovanog procesa miješanje vakcina gotovo nije moguće.

Međutim, u ovoj školi do greške je došlo jer je škola planirala u isto vrijeme da vakciniše i stariju školsku djecu protiv HPV.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 12:51