/ - Заплијењена дрога у акцији " Балкански ратник"
08/12/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балкански ратник: Тужилац сумња да ће двије године бити довољне за окончање новог суђења

Дрога је шверцована и преко Словеније у Словенију, а затим у Италију, а повезивала се и са Дарком Шарићем

Државни тужилац Словеније Бланка Жгајнар не зна разлоге због којих је Врховни суд укинуо пресуду у случају Балкански ратник и пустио оптуженог на слободу, јер још није добила одлуку, пише портал Večer.slo.

Она, међутим, сумња да се ново суђење може окончати за двије године, чак и прије застарјелости. Са ове тачке гледишта, тужиоцу који води поступак против окривљеног занимљиво је да је Врховни суд одлуку донио непосредно прије ступања на снагу измјене Кривичног законика 15. децембра, којом је рок застарелости продужен са двије на пет година од поништење правоснажне пресуде. Како наводе поједини медији, да је Врховни суд донио одлуку након ступања на снагу измјене, ствар би застарела тек за пет година од одлуке, а не за двије.

Жгајнару је тешко да вјерује да за двије године може да се одржи ново суђење. У случају петогодишњег рока застарјелости, „и даље би могла постојати теоретска могућност за то“, рекла је она. 

Врховни суд је недавно укинуо пресуду у случају Балкански ратник и вратио предмет првостепеном суду на поновно суђење. Истовремено је обустављено издржавање казне затвора осуђенима у овом предмету, међу којима је и првооптужени Драган Тошић . Умјешани у случај Балкански ратник оптужени су, између осталог, за шверц кокаина у великим размерама и организовање транспорта ове дроге из Јужне Америке, посебно из Уругваја. Дрога је шверцована и преко Словеније у Словенију, а затим у Италију, а повезивала се и са Дарком Шарићем.

У случају Балкански ратник, на поновљеном суђењу у марту 2018. године, Окружни суд у Љубљани је првооптуженог Драгана Тошића и саоптужених Драгана Бељкаша и Јакоба Ремшкара осудио на највише затворске казне. Прва двојица су осуђена на 16 и по година затвора, а Ремшкар на 11 и по година затвора. На првостепену пресуду жалила су се четворица од 13 осуђених, међу којима је и Тошић.

Више судије су у јулу 2019. смањиле казну са 16 и по година затвора на 15 година затвора. Драгану Бјелкашу, који је такође првостепено осуђен на 16 и по година затвора, казна је смањена на 14 година, Јакобу Ремшкару на 10 година (са 11 и по година), Мирзету Лучевићу на пет година затвора. затвора (са шест и по година), а Сузани Ремшкар на годину дана затвора (са 13 мјесеци затвора). Марку Бублићу је смањена казна, једним дјелом је одбијена оптужба против њега, а потом је осуђен на 15 година и мјесец дана затвора (после првостепеног суђења осуђен је на 16 година и мјесец дана затвора).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:55