/ - Н1
03/02/2023 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Banka Engleske podigla kamate na četiri odsto

Banka Engleske podigla je kamatne stope s 3,5 na četiri odsto, što je dovelo do drugačijih prognoza.

To je deseto povećanje troškova zaduživanja, a kako javlja BBC, prognozira se da će povećati pritisak na mnoga domaćinstva koja su već suočena s povećanim životnim troškovima, prenosi SEEbiz.

"Velika Britanija će ove godine ući u recesiju, ali će ona biti kraća i manje ozbiljna nego što se pretpostavljalo", saopštila je centralna banka.

Očekuje se da će recesija trajati nešto više od godinu, umjesto nešto više od dvije godine kako se do sada mislilo, jer računi za energiju padaju, a cijene sporo rastu, što bi moglo rezultirati manjim porastom nezaposlenosti i manjim otpuštanjima.

Rast kamatnih stopa znači da će vlasnici kuća s tipičnom hipotekom, koja slijedi promjene kamatnih stopa, vidjeti kako će njihova hipotekarna plaćanja porasti za oko 49 funti (GBP) mjesečno, dok će se oni koji imaju standardne hipoteke s promjenjivom kamatnom stopom vjerojatno suočiti s povećanjem od oko 31 GBP.

Centralne banke podižu kamatne stope kako bi se uhvatile u koštac s inflacijom, koja u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, što je najviša stopa u 40 godina.

Stručnjaci smatraju da bi više kamate mogle podstaći potrošače da više štede i manje troše, što bi trebalo da dovede do zaustavljanja rasta cijena.

Banka je ranije objavila predviđanja da će Velika Britanija pasti u recesiju krajem prošle godine, uz pad tokom naredne, a prema novim prognozama, recesija će trajati kraće, počevši od prva tri ovogodišnja mjeseca, do kraja koji se očekuje do marta naredne godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 23:53