/ FOTO YOUTUBE: EURONEWS
10/01/2023 u 14:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belgija produžila ugovor za nuklearne reaktore

Brisel je u martu objavio da odgađa svoj dugo planirani izlazak iz nuklearne energije za 10 godina, jer je ruska specijalna vojna operacija na tlu Ukrajine doveo do skoka cijena struje

Nakon višemjesečnih razgovora, Belgija je dogovorila produžiti ugovor s francuskom elektroenergetskom kompanijom Engie o životnom vijeku dva nuklearna reaktora za jednu deceniju.

Brisel je u martu objavio da odgađa svoj dugo planirani izlazak iz nuklearne energije za 10 godina, jer je ruska specijalna vojna operacija na tlu Ukrajine doveo do skoka cijena struje. Belgija je planirala biti bez nuklearnog oružja do 2025. godine.

Dogovor s Engiejem dolazi nakon mjeseci oštrih pregovora s belgijskim vlastima oko ključnih pitanja kao što su kako uspostaviti zajedničko ulaganje koje upravlja reaktorima i ograničavanje troškova za odlaganje nuklearnog otpada, prenose Nezavisne.

Engie je rekao da "načelni sporazum predstavlja važan korak i utire put za sklapanje potpunih sporazuma u nadolazećim mjesecima.

Takođe predviđa neposredan početak ekoloških i tehničkih studija prije dobijanja odobrenja povezanih s ovim proširenjem", rečeno je.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je na konferenciji da "sutra mogu započeti radovi na proširenju dva najnovija reaktora", prenosi "RFI".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:51