/ - SCREENSHOT YOUTUBE
20/03/2023 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berbok: Predlažu zajednička evropska pravila o izvozu oružja

Ona je naglasila da u prošlosti političari, ali i društvo, nijesu dovoljno vodili računa o tome šta zapravo znači odbrana, jer se vjerovalo da će Evropa uvijek živjeti u miru

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok kazala je da su potrebna zajednička evropska pravila o izvozu oružja i vojne opreme.

- Ako najoštrije osuđujemo bombardovanje civilnog stanovništva, u isto vrijeme ne možemo im izvoziti municiju. Dakle, potrebna su nam zajednička evropska pravila o tome gdje se može izvoziti- rekla je Berbok za njemački list "Welt".

Ona je naglasila da u prošlosti političari, ali i društvo, nijesu dovoljno vodili računa o tome šta zapravo znači odbrana, jer se vjerovalo da će Evropa uvijek živjeti u miru, prenosi Anadolija.

- Iako smo već dugo u bliskoj saradnji po pitanjima sigurnosti i odbrane u NATO-u i Evropskoj uniji, ruski rat nam je pokazao da oružje i oprema nijesu automatski kompatibilni u evropskim državama. Zato sada radimo na strategiji kako da bliže sarađujemo sa partnerima u oblasti naoružanja - rekla je Berbok.

Ona je, govoreći o Kini, kazala da razvijaju strategije o tome kako mogu pomoći zemljama u Evropi da se oslobode zavisnosti od te države.

- Ne mislimo da mi iz Njemačke možemo riješiti sve svjetske probleme. Dugi niz godina mi Evropljani smo vjerovali u takozvani savršen svijet u kojem problemi u drugim dijelovima svijeta nijesu na uticali na nas-  dodala je Berbok.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:59