Европска унија (илустрација)
11/06/2021 u 22:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без сагласности ЕУ за отварање нових поглавља са Србијом

Србија је преговоре о чланству у ЕУ започела у јануару 2014. године.

Земље чланице нису дале зелено свjетло за отварање нових поглавља, односно кластера, у преговорима са Србијом у јуну, али су се договориле о одржавању међувладине конференције на којој ће бити представљена нова методологија преговора и наредни кораци у процесу.

Значајан број земаља чланица није дао сагласност за отварање кластера три и четири, оцjењујући да Србија, упркос неким помацима, није довољно напредовала, прijе свега у области владавине права, пише РТС.

Као компромисно решење усвојена је одлука да се са Србијом 22. јуна одржи политичка "експланаторна" међувладина конференција, као знак подршке Београду да настави са реформама које би водиле могућем отварању поглавља на некој следећој међувладиној конференцији.

Како наводе дипломатски извори, Европска комисија се током интерне дебате у ЕУ заузела за отварање кластера три и четири 22. јуна, додајући да је Србија почела да постиже резултате и да би отварање охрабрило даље поправљање ситуације у области владавине права.

Упркос томе, већи број земаља чланица, међу којима Њемачка, Холандија, Белгија, Луксембург, Данска, Шведска, Финска, Ирска, Хрватска и Бугарска, остао је при ставу да ће за одлуку о отварању бити потребно више времена и конкретних резултата, а неке чланице покренуле су и питање недовољне усклађености Србије са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ.

Имајући у виду став Европске комисије и снажну подршку многих земаља отварању кластера, ЕУ ће на политичкој међувладиној конференцији покушати да пошаље поруку охрабрења Београду, у ситуацији када ниједно преговарачко поглавље није отворено у последњих годину и по дана.

Према новој методологији проширења, поглавља су груписана у шест тематских цјелина или кластера. Кластер четири, чије је отварање најављивано, обухвата четири поглавља: о транспортној политици, енергетици, животној средини и трансевропским мрежама.

Србија је преговоре о чланству у ЕУ започела у јануару 2014. године.

Од укупно 35 поглавља, до сада је отворено осамнаест, а привремено су затворена два.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:18