/ ilustracija- FOTO: PEXELS
24/12/2022 u 13:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Birol: Naredna godina teška za energetski sektor

Birol je istakao da je trenutna kriza negativno uticala na globalnu ekonomiju i socijalnu ravnotežu

Predsjednik Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Fatih Birol, saopštio je da je proces nakon rusko-ukrajinskog rata doveo do globalne energetske krize i da će naredna godina biti mnogo teža za energetski sektor.

On je na konferenciji Svjetska energetska kriza: rješenja i uloga obnovljive energije, koju je organizovao Međunarodni centar za energiju i klimu (IICEC) Univerziteta Sabanci, kazao da su mnoge zemlje u svijetu u opasnosti od ulaska u recesiju zbog energetske krize, javlja Agencija Anadolija.

Birol je istakao da je trenutna kriza negativno uticala na globalnu ekonomiju i socijalnu ravnotežu.

On je dodao da je ova situacija izazvala i porast stope inflacije do nivoa koji nijesu zabilježeni u posljednjih 40 godina, prenosi Biznis.ba.

Birol je naglasio da će tri regije, koje će u narednom periodu biti najviše pogođene globalnom energetskom krizom, biti zemlje u razvoju, Evropska unija (EU) i Rusija.

"Rekao sam 1. marta, sedmicu nakon što je Rusija napala Ukrajinu, da svijet ulazi u energetsku krizu kakvoj nikada ranije nije svjedočio. Ova godina je bila loša godina", zaključio je Birol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 21:00