Minsk / - FOTO ILUSTRACIJA: WWW.COE.INT/EN/
05/05/2024 u 22:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bjelorusija optužila Litvaniju za finansiranje snaga za rušenje vlade u Minsku

Ministar spoljnih poslova Bjelorusije Sergej Alejnik danas je optužio litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.

- Možda bih dao savjet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti - rekao je šef bjeloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svjesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promjenu vlasti u Bjelorusiji.

Šef KGB Bjelorusije Ivan Tertel prethodno je iznio tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ‘‘meke moći” prema Bjelorusiji, ali i radikalne opcije za promjenu vlasti u toj zemlji.

Nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020, pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju. Tihanovsku je bjeloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zavjeru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsjećaju RIA Novosti.

Bjelorusija zabranila njemački informativni kanal Dojče vele

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:25