Александар Лукашенко / -, фото: EPA
18/05/2022 u 12:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелорусија уводи смртну казну за покушај тероризма

Да би закон у Бјелорусији ступио на снагу, морају га одобрити оба дома парламента и потписати предсједник

Бјелорусија је у свој кривични закон увела и смртну казну за “покушај почињења терористичког чина”, преносе руске агенције.

- Предсједник Александар Лукашенко је потписао закон који предвиђа смртну казну за покушај извршења терористичког чина, јављају Риа Новости, а преноси АФП.

Агенција подсјећа да се смртна казна до сада примјењивала само на особе које су починиле терористички напад те да су на мети новог закона првенствено опозиционари, међу којима је и челница опозиције Светлана Тихановска, тренутно у егзилу.

Крајем таприла бјелоруски заступници усвојили су у два читања приједлог закона о измјени Кривичног закона који нуди могућност смртне казне у случају покушаја терористичких напада.

Прес служба доњег дома парламента нагласила је да је “нацрт закона припремљен како би се одвратили деструктивни елементи и показала одлучна борба државе против терористичких активности”.

Да би закон у Бјелорусији ступио на снагу, морају га одобрити оба дома парламента и потписати предсједник.

Од масовних протеста 2020. против ауторитарне владавине Лукашенка, који је на власти од 1994., бројни чланови опозиције су ухапшени и оптужени за покушај или припрему терористичког чина.

Бјелорусија је посљедња земља у Европи која примјењује смртну казну, а извршава се стријељањем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:35