UNSPLASH ILUSTRACIJA / - UNSPLASH ILUSTRACIJA
07/10/2021 u 09:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Благи опоравак трговине у малопродаји ЕУ и еурозоне у августу

Сезонски прилагођен промет у малопродаји ЕУ у августу је порастао 0,3 одсто у односу на претходни мјесец

Промет од трговине на мало у ЕУ и еурозони благо се опоравио у августу, показале су процјене Еуростата. Сезонски прилагођен промет у малопродаји ЕУ у августу је порастао 0,3 одсто у односу на претходни мјесец, када је према ревидираним подацима европског статистичког уреда био смањен 2,1 одсто, преноси SEEbiz.

У истом проценту је порастао и у еурозони, након јулског пада за ревидираних 2,6 одсто. На оба подручја једино је порастао промет од трговине на мало непрехрамбеним производима, за по 1,8 одсто. Промет на бензинским пумпама смањен је 0,3 одсто у ЕУ, те 0,1 одсто у еурозони. У малопродаји хране, пића и дуванских производа промет је на нивоу ЕУ пао 1,5 одсто, а у земљама које користе еуро 1,7 одсто.

Међу земљама ЕУ, чијим је подацима Еуростат располагао, највећи раст промета у августу у односу на јул су имале Малта 2,7 одсто и Ирска 2,5 одсто. Слиједи Словачка с растом од два одсто.

Највећи пад промета забиљежен је у Данској 1,4 одсто, а слиједе Естонија и Француска с падом од по 1,2 одсто. Еуростат није располагао подацима за Чешку, Грчку, Италију и Кипар. У односу на август прошле године, када су владе ублажиле мјере сузбијања првог таласа пандемије коронавируса, календарски прилагођени обим промета у малопродаји ЕУ увећан је 1,1 одсто, након 3,8-одстотног раста у јулу.

У еурозони је промет стагнирао, након 3,1-одстотног раста у претходном мјесецу. Највише је на оба подручја у августу увећан промет од трговине на мало непрехрамбеним производима, три одсто у ЕУ и 1,3 одсто у еурозони. Слиједи промет од трговине моторним горивима, који је на нивоу ЕУ порастао 2,1 одсто, а у еурозони 1,2 одсто. Пад промета забиљежен је у малопродаји хране, пића и дуванских производа, 1,5 одсто у ЕУ, те 1,9 одсто у еурозони.

Међу земљама чијим је подацима Еуростат располагао највећи раст промета у малопродаји у августу у односу на исти мјесец прошле године имала је Малта, 19,6 одсто. Слиједи Хрватска с растом промета од трговине на мало од 18,1 одсто у односу на исти прошлогодишњи мјесец.

Највећи пад промета у односу на прошлогодишњи август имала је Белгија, 4,9 одсто. Слиједи Француска с падом од 2,1 одсто, те Луксембург и Шпанија гдје је смањен 1,3 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:37