/ Borelj/foto: vlada cg
26/03/2023 u 09:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: EU će izbjegavati da postane zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

Prema njegovim riječima, zbog toga što je Evropa zavisila od ruskog gasa predsjednik Rusije Vladimir Putin je mislio da bi mogao potpuno nekažnjeno da izvede invaziju na Ukrajinu, a da Evropa ne reaguje

Evropska unija (EU) nastoji da izbjegne da postane zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

"Uvidjeli smo da su takve zavisnosti, koje su bile elementi mira, takođe oružje koje se može okrenuti protiv nas", rekao je sinoć Borel, ukazujući na "pretjeranu zavisnost Evrope od ruskog gasa".

Prema njegovim riječima, zbog toga što je Evropa zavisila od ruskog gasa predsjednik Rusije Vladimir Putin je mislio da bi mogao potpuno nekažnjeno da izvede invaziju na Ukrajinu, a da Evropa ne reaguje, prenose mediji.

"Želimo da izbjegnemo da u odnosu sa Kinom postanemo zavisni kao što smo do sada bili od Rusije", rekao je Borel na Ibero-američkom samitu u Dominikanskoj Republici.

Šef diplomatije EU smatra da je 2023. "ključna godina" za zaključivanje sporazuma na drugim mjestima, posebno sa Latinskom Amerikom, s obzirom na samit EU i Zajednice latinoameričkih država i Kariba sredinom jula.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. septembar 2023 16:29