Жозеп Борељ / - SHUTTERSTOCK
16/05/2022 u 12:23 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Показујемо колико нам је Западни Балкан и процес придруживања важан

Борељ је додао и да ће европски министри путем видео конференције разговарати и са министром спољних послова Украјине Дмитром Кулебом

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да данашњим састанком са шефовима дипломатија западнобалканске шесторке ЕУ жели да укаже колико је за њу важан Западни Балкан и процес приступања, јављају агенције преносе медији,.

-Имао сам састанак са њима прије неколико дана овде у Бриселу, а данас ће сједјети у Савјету за спољне послове да би са нама разговарали о ситуацији на Западном Балкану – веома погођеном економском кризом- рекао је Борељ пред почетак дводневног састанка Савјета ЕУ за спољне послове у Бриселу у оквиру кога се одржава и радни ручак министара спољних послова ЕУ и Западног Балкана.

Борељ је додао и да ће европски министри путем видео конференције разговарати и са министром спољних послова Украјине Дмитром Кулебом.

-Украјинци настављају са веома жестоким отпором, а ми ћемо наставити да им пружамо оружје за отпор-рекао је.

Одговарајући на питања новинара Борељ је казао да ЕУ снажно подржава Финску и Шведску које настоје да се учлане у НАТО.

Он је рекао да га је шведска министарка спољних послова Ан Линде обавијестила да је "процес почео, да ће обавијестити краља и да постоји снажна подршка овој одлуци унутар шведског друштва и шведског политичког спектра".

-Дакле, мислим да ће земље чланице Европске уније подржати ову одлуку и надам се да бисмо могли да надјачамо противљење неких чланица НАТО- додао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:58