Žozep Borelj / - EPA-EFE
14/05/2024 u 23:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borelj: Zemlje članice EU podijeljene po palestinskom pitanju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da su zemlje članice koje su jedinstveno delovale po pitanju ukrajinsko-ruskog rata, previše podijeljene kada je riječ o palestinskom pitanju.

Borelj je u obraćanju na Institutu Huver američkog Univerziteta Stenford rekao da je potrebno pokrenuti politički proces za jačanje palestinske administracije.

- Moramo glasno i jasno reći da je postizanje dvodržavnog rješenja jedini način da se riješimo ove tragedije. Bez obzira koliko je teško, ne vidim drugi način da se zaustavi ova tragedija, koja će ostati mrlja na savjesti čovječanstva - rekao je Borelj, prenijela je Anadolija.

Istakao je da je Evropa podijeljena po pitanju Palestine.

- Osim nekih izuzetaka, zemlje EU su veoma jedinstvene protiv Rusije. One su veoma ujedinjene u podršci Ukrajini politički, ekonomski, u svakom aspektu, ali smo veoma podijeljeni po pitanju Gaze - kazao je Borelj.

Istakao je da je EU preuzela odgovornost da pomogne u postizanju rješenja o dve države i da se nastavljaju kontakti sa arapskim partnerima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 18:00