/ IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
16/12/2022 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BP ulaže milione u firmu koja isporučuje solarnu tehnologiju

Solarna tehnologija 5B koja se brzo postavlja omogućuje brzu, jednostavnu i jeftinu solarnu instalaciju, navodi se u saopštenju BP-a

British Petroleum (BP) ulaže 20 miliona australijskih dolara, odnosno 13,53 miliona dolara, u australijsku firmu za obnovljive izvore energije 5B, specijalizovanu za solarnu tehnologiju.

Energetski gigant je saopštio da je ulaganje u 5B, koje je napravljeno preko njegove podružnice BP Ventures, završilo rundu finansiranja serije B od 55 miliona australijskih dolara, koju su zajednički vodili Artesian i AES Corporation, prenosi SEEbiz.

"Solarna tehnologija 5B koja se brzo postavlja omogućuje brzu, jednostavnu i jeftinu solarnu instalaciju", navodi se u saopštenju BP-a.

Australijska firma 5B kazala je da je njen sistem 5B Maverick "potpuno montažna, plug-&-play solarna farma u kutiji". Dodaje se da se svaki 5B Maverick niz sastoji od do 90 solarnih modula, montiranih na devet kupolastih nosača između deset kompozitnih čelično-betonskih greda.

BP je rekao da je 5B postavio preko 60 megavata solarne tehnologije širom svijeta, s projektima u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ulaganje će omogućiti 5B dalje globalno širenje i ulaganje u istraživanje i razvoj", dodaje se u saopštenju.

Izvršni direktor, Bernard Looney, nedavno je rekao da je strategija BP-a usmjerena na istovremeno ulaganje u ugljovodonike i planiranu energetsku tranziciju.

"Ono što svijet sada treba, više nego ikad, je razgovor i niz akcija koje su uključene u praktičnost i realnost današnjice i sutrašnjice", rekao je Looney tokom panel rasprave koju je početkom novembra moderirala Hadley Gamble iz CNBC-a.

On je kazao da je njihova strategija kao BP-a — koju sprovode u Velikoj Britaniji, kao i da rade na njoj na Bliskom istoku i u SAD-u i širom svijeta.

Govoreći na Adipec konferenciji u Abu Dabiju, Looney je rekao da njegova firma očito pokušava da proizvede te ugljovodonike s najmanjim mogućim emisijama, dok je u isto vrijeme ulagala u ubrzanje energetske tranzicije.

"To radimo u Britaniji, to radimo u Sjedinjenim Državama, mi to radimo ovdje", rekao je Looney.

BP je kazao da cilja na nultu neto emisiju do 2050.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:01