Ратко Младић / - фото: ЕПА
08/06/2021 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брамерц извријеђао Ратка Младића после пресуде

У тренутку када jе имао моћ живота или смрти над хиљадама невиних мушкараца и дјечака у Сребреници, наредио jе њихово потпуну елиминациjу и починио геноцид, наводи Брамерц

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц изjавио jе данас, након изрицања правоснажне пресуде бившем команданту Републике Српске Ратку Младићу на доживотни затвор, да то ниjе пресуда српском народу, већ да jе та "кривица" jедино његова.

У саопштењу обjављеном на саjту ИРМЦТ Брамерц jе рекао да jе дошло вријеме да "прихватимо истину" и да се "Младић сврстава у ред наjвећих ратних злочинаца у савременоj историjи", и да jе "намјерно користио своj положаj воjног заповедника за нападе на невине цивиле", коjи су како jе рекао, "убиjани, мучени, силовани и протјеривани без икаквог разлога осим своjе националности и ере", пишу Вечерње новости.

– У тренутку када jе имао моћ живота или смрти над хиљадама невиних мушкараца и дјечака у Сребреници, наредио jе њихово потпуну елиминациjу и починио геноцид. Младића би требали да осуде сви одговорни званичници у бившоj Jугославиjи и широм свијета. Његово име требало би уврстити на листу наjизопачениjих и наjбруталниjих личности у историjи – сматра Брамерц.

Истовремено, Брамерц се захвалио дипломатскоj заjедници и медиjима коjи су подржавали рад трибунала више од две децениjе.

– Широм бивше Jугославиjе и даље треба истражити и процесуирати хиљаде осумњичених за ратне злочине на свим странама. Сада jе одговорност на домаћим тужиоцима и судиjама да наставе оваj посао, а Тужилаштво се обавезало да ће им пружити пуну подршку. Заjедно, можемо осигурати да све жртве геноцида, злочина против човjечности и ратних злочина почињених у бившоj Jугославиjи дочекаjу да виде како они коjи су им наниjели неправду одговараjу за своjе злочине – закључио jе Брамерц.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:34