Мајлинда Брегу
02/07/2021 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Брегу: 71 посто младих са ЗБ би отишло, то је знак за узбуну за све нас

Прије 20 година нико не би говорио о трговини, технолошком развоју, стартуп фирмама или дигиталном програму, паметним градовима и улагању у људске потенцијале

Генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу учествује на пленарној сесији на високом нивоу у оквиру Преспа форума за дијалог

-Перспектива потенцијалног чланства у ЕУ била је током свих ових година покретачка сила свих економија Западног Балкана. Према подацима Балкан барометра, подршка грађана Западног Балкана чланству у Европску унију стално расте. У поређењу са 2016. годином када је 39 посто грађана региона подржавало чланство, сада га подржава њих 62 посто. Не знамо њихове мотиве, али видимо да се људи из региона, један по један, придружују Европској унији и могуће је да чланство и ЕУ виде као прилику да оду из својих економија. Упитани да ли би жељели да оду из своје економије и живе и раде у иностранству, 71 посто младих је одговорило да би. То је знак за узбуну за лидере Западног Балкана, али и за све нас који се бавимо регионалном сарадњом- рекла је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу на почетку свог обраћања на Преспа форуму за дијалог који се данас одржава у Охриду.

-У исто вријеме, подршка регионалној сарадњи је велика и расте. 77 посто наших грађана подржава регионалну сарадњу и виде је као механизам за унапрјеђење политичке и економске ситуације у њиховим економијама. Прије 20 година нико не би говорио о трговини, технолошком развоју, стартуп фирмама или дигиталном програму, паметним градовима и улагању у људске потенцијале. Данас је регион пригрлио изградњу заједничког регионалног тржишта. Његово одобравање прошле године у Софији представљало је огроман успјех за регион и надам се да неће остати само још једна обавеза преузета на папиру-наводе у саопштењу.

Генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу учествовала је на пленарној сесији на високом нивоу под називом „Поновно успостављање синергије Европске уније и Сједињених Америчких Држава према Западном Балкану“ заједно са премијерком Србије Аном Брнабић, премијером Косова* Албином Куртијем, премијером Албаније Едијем Рамом, предсједавајућим Вијећа министара Босне и Херцеговине Зораном Тегелтијом, министром вањских послова Пољске Збигниеw Рауом и министром вањских послова Аустрије Алеxандер Сцхалленбергом. Извјестилац панела је био Ерwан Фоуере, а модераторица Алеxандра Воудоури.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:35