Застава Србије / - РТРС
14/06/2022 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Брисел "лупио" прву "рампу" Србији због неувођења санкција Русији

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потврдила је да је све било спремно за отварање кластера 3, али да до тога неће доћи

Крајем јуна Србија неће отворити ниједан кластер у преговорима са Европском унијом и то зато што није увела санкције Руској Федерацији, јавља Nova S.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потврдила је да је све било спремно за отварање кластера 3, али да до тога неће доћи због неускладивања са режимом рестриктивних мјера ЕУ.

Крајем јуна у Бриселу одржава се конференција на високом нивоу, којом се завршава шестомјесечно француско предсједавање ЕУ. Српске власти надале су се да би на том скупу могли да отворе бар један кластер, али сада је извјесно да до тога неће доћи.

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, изјавила је за РТС да је Србија спремна за отварање кластера 3, али да он неће бити отворен крајем јуна.

„Што се нас тиче, ми смо потпуно спремни за отварање кластера 3 – конкурентност и инклузивни раст, међутим, јасно је било да нећемо отворити кластер у јуну, управо због неускладивања са режимом рестриктивних мјера. Нисам баш оптимиста ни што се тиче других, али има времена до краја године“, рекла је Јоксимовићева.

Овакав исход овогодишњег покушаја Србије да напредују ка ЕУ, за Београд био је и очекиван.

Да без увођења санкција Русији, Србија неће моћи да напредује ка ЕУ порука је која је стизала у више наврата из Брисела.

И у амандманима резолуције Европског парламента, коју је данас усвојио Спољнополитички одбор ЕП, недвосмислено се тражи од Србије да уведе санкције Русији и на тај начин се јасно одреди да ли је на европском путу. То је заправо услов за отварање поглавља и било какав напредак Србије ка ЕУ.

Позива се Србија да поново процијени своју економску сарадњу са Русијом. Скреће се пажња и на чињеницу да су и даље активни летови на реалацији Москва – Београд упркос томе што је затворен ваздушни простор ЕУ за летове ка Русији.

Од Србије се тражи и да „прекине сву војну сарадњу са Русијом“ а то се односи и на Регионални руско-српски регионални хуманитарни центар у Нишу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 01:39