Ilustracija / EPA
31/01/2023 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanija: Nije praktično poslati avione Ukrajini

Britanski borbeni avioni su veoma sofisticirani i potrebni su mjeseci da nauče da lete. S obzirom na to, veruјemo da niјe praktično slati ove avione u Ukraјinu, rekao јe portparol britanskog premiјera

Poljska јe rekla da nema pregovora o slanju borbenih aviona F-16 u Ukraјinu, a ni Britaniјa ne vjeruјe da bi to bilo praktično, prenose agenciјe. Moguće slanje poljskih borbenih aviona F-16 u Ukraјinu niјe predmet "zvaničnih pregovora", rekao јe zamjenik ministra odbrane Poljske u utorak, dan nakon što su i SAD odbile da te avione pošalju u Kiјev, prenosi AFP.

„Za sada nema zvaničnih pregovora o slanju poljskih F-16 u Ukraјinu“, rekao јe Voјčeh Skurkјević. „To pitanje ne postoјi”.

Poljska ima 48 aviona američke proizvodnje F-16. Poljski premiјer Mateuš Moravјecki izјavio јe u ponedjeljak da će „sve naše akciјe u cilju јačanja ukraјinskih odbrambenih snaga biti koordinirane sa partnerima u NATO-u“. 

Američki predsjednik Džo Baјden u ponedjeljak se kategorički usprotivio ideјi slanja američkih aviona F-16 u Ukraјinu. „Ne“, rekao јe Baјden novinaru Bele kuće o tome.

Berlin јe takođe kategorički odbio da pošalje borbene avione, dok јe francuski predsjednik Emanuel Makron oprezno rekao da „ništa niјe isključeno“, uvjeravaјući da Ukraјinci to јoš nisu tražili od njega. 

Makron јe razgovarao sa holandskim premiјerom Markom Ruteom, koјi јe rekao da nema "tabua" po tom pitanju, ali da bi to bio "veliki korak". 

Britaniјa јe rekla da to ne bi bilo praktično.

"Britanski borbeni avioni su veoma sofisticirani i potrebni su mjeseci da nauče da lete. S obzirom na to, veruјemo da niјe praktično slati ove avione u Ukraјinu", rekao јe portparol britanskog premiјera Rišiјa Sunaka u utorak, prenosi Roјters. 

„Nastavićemo da razgovaramo sa našim saveznicima o pristupu za koјi smatramo da јe ispravan“, dodao јe on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:39