/ - FOTO: PEXELS
26/11/2022 u 22:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanija se sprema za restrikcije: Štedite struju, ne smijemo dozvoliti da nas Putin ucjenjuje

Kako bi doprle do što većeg broja građana, vlasti su odlučile i da svakodnevne apele plasiraju i putem TV reklama i društvenih mreža

Velika Britanija se priprema za potencijalne energetske restrikcije koje bi mogle da parališu ovu državu. Zbog toga britanski zvaničnici apeluju na građane da štete struju na sve moguće načine - čak i tako što će pojačati izolaciju krovova na kućama.

Ministri tako mole građane i da smanjuju temperaturu bojlera, tuširaju se kraće, izbjegavaju držanje električnih uređaja u uključenih u struju, piše Dejli Mejl.

Kako bi doprle do što većeg broja građana, vlasti su odlučile i da svakodnevne apele plasiraju i putem TV reklama i društvenih mreža.

Naglašavaju da ljudi pridržavanjem uputstava mogu da uštede više od 400 funti, oko 450 eura.

Takođe, britanski ministar finansija Džeremi Hant pozvao je građane da smanje potrošnju energije za 15 odsto kako bi spriječili mogućnost ruskog ucjenjivanja.

-Za većinu ljudi, potrebno nam je da odigrate svoju ulogu u smanjenju naše energetske zavisnosti od onoga što Putin odluči da uradi u Ukrajini. To ne važi samo na nacionalnom nivou, već za svako domaćinstvo. Nudimo ljudima da ukoliko ove zime smanje potrošnju za tih 15 odsto, sledeće zime dobiju umanjenje zimskih računa za 500 funti (580 eura)- naveo je ministar.

Bivša premijerka Liz Tras je ranije blokirala planove za kampanju javnog informisanja o korišćenju energije na osnovu toga što se ‘ideološki protivila’ tome. Ipak, njen veto je poništio sadašnji premijer Riši Sunak.

Inače, prema prognozama cijena struje će ostati visoka sve do aprila sledeće godine.

Pored Britanije, sa enormno većim računima će se suočiti i stanovnici Njemačke. U Njemačkoj povećanjem cijene struje od Nove godine pogođeno „oko 7,3 miliona domaćinstava“.

Povećanja iznose u prosjeku 60,5 odsto. Zbog drugačije baze podataka, Verivoks dolazi sa prosječnim pulsom od 54 procenta.

Nažalost, tarife za nove korisnike su još veće, tako da promjena provajdera u većini slučajeva ne donosi nikakve uštede. To će se vjerovatno promijeniti tek u narednih nekoliko mjeseci. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:10