/ PHOTO BY UX GUN ON UNSPLASH
15/03/2023 u 08:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanski i Njemački lovci presreli ruski avion kod Estonije

Borbeni avioni su podignuti u utorak kako bi presreli "leteći tanker"

Dva "Typhoon" lovca koji pripadaju Velikoj Britaniji i Njemačkoj, presreli su ruski avion blizu vazdušnog prostora Estonije, što je prva njihova zajednička akcija ove vrste, javlja BBC.

Borbeni avioni su podignuti u utorak kako bi presreli "leteći tanker" Il-78 Midas koji je letio između Sankt Peterburga i Kaljiningrada, a koji nije uspostavio kontakt s kontrolom leta u Estoniji.

Britanske i njemačke vazdušne snage trenutno sprovode planiranu zajedničku patrolnu kontrolu u regionu u okviru NATO-a. Samo presretanje ruskog aviona je bilo rutinsko, ali predstavlja prvu zajedničku operaciju ovog tipa za pomenute zemlje.

Incident se dogodio u vrijeme povišenih tenzija između NATO-a i Rusije zbog ruske invazije Ukrajine, ali nema dokaza da je incident povezan sa sudarom ruskog borbenog aviona i američkog drona iznad Crnog mora koji se dogodio istog dana, prenosi Avaz.

Nakon što su "ispratili" Midas, dva aviona su preusmjerena da presretnu avion An-148 koji je takođerprolazio blizu estonskog vazdušnog prostora.

Britanski RAF se priprema za preuzme vodstvo u NATO-ovoj zračnoj misiji u baltičkom vazdušnom prostoru od njemačkih  snaga, a to će se dogoditi krajem aprila. RAF-ovi Typhoon avioni trenutno su bazirani u zračnoj bazi Amari u Estoniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:46