/ -Фото: Архива
14/08/2021 u 21:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британски метеоролози упозоравају: Овог љета очекујте и преко 50 степени

Климатске промјене стварају топлотне временске екстреме још интензивнијим

Европа треба да се припреми за све топлија љета у којима ће температуре прелазити и 50 степени Целзијуса, наводи Британски метеоролошки завод.

Жива у термометрима је ове сриједе достигла 48,8 степени Целзијуса у Сиракузи на Сицилији, чиме ће, уколико податак потврди Свјетска метеоролошка организација, претходни европски температурни рекорд од 48 степени у Атини 1977. године бити премашен.

Стручњаци Британског метеоролошког завода истичу да због климатских промјена Европа може у будућности да очекује још веће температуре.

- Климатске промјене стварају топлотне временске екстреме још интензивнијим и све су веће шансе да се рекордне температуре понове и премаше - навео је професор Питер Скот, један од челних људи Мет офиса.

Тако је у јуну 2019. године француски температурни рекорд први пут премашио 45 степени.

- Наше анализе су показале да су такви случајеви пет пута вјероватнији да се понове због климатских промјена - истакао је Скот.

У блогу на сајту „Мет офиса“ се наводи да је просечна температура порасла за 1,1 степен Целзијуса у односу на прединдустријски ниво, а још више у неким регионима, попут Сјеверне Африке.

- Шансе да сваког лета сада искусимо екстремне температуре сада су прилично велике. Не можемо да предивидимо када ће се тачно десити, али Европа треба да се припреми за могућност постављања нових рекорда са температурама преко 50 степени, највјероватније у дјеловима Медитерана који су под најјачим утицајем врућег ваздуха из Сјеверне Африке - упозорава британски метеоролог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:20