/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
08/02/2022 u 16:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британски парламент шаље Одбор за међународни развој у БиХ

У склопу овог недавно покренутог испитивања, делегација од шест парламентараца из ИДЦ-а ће посјетити БиХ и сагледати практичне алате које користе државни упосленици и дипломате у раду у иностранству

Одбор за међународни развој (ИДЦ) британског Парламента ће посјетити Босну и Херцеговину од 8-11. фебруара, у склопу њиховог испитивања на тему Промовирање дијалога и спрјечавања злочина: приступ владе Уједињеног Краљевства, јавља Avaz.ba.

ИДЦ у име Парламента врши надзор над употребом средстава званичне помоћи Уједињеног Краљевства за развој, те редовно проводи испитивања о раду који се диљем свијета проводи путем средстава из фондова УК Аид-а. 

У склопу овог недавно покренутог испитивања, делегација од шест парламентараца из ИДЦ-а ће посјетити БиХ и сагледати практичне алате које користе државни упосленици и дипломате у раду у иностранству. 

Ти алати укључују: програме изградње мира финансиране путем УК Аид-а, мултилатерални међународни ангажман (попут оног путем Уједињених нација) и слично. Одбор ће процијенити како ангажман владе Уједињеног Краљевства може подржати мир и стабилност, посебно у промовирању дијалога и помирења између заједница.

Током посјете, делегација Одбора ће се састати са изабраним званичницима, представницима цивилног друштва и међународним партнерима. Они ће сагледати допринос Уједињеног Краљевства иницијативама које раде на јачању дијалога и рјешавању оставштине конфликта из деведесетих година.

Предсједавајућа ИДЦ-а и вођа делегације у БиХ, чланица парламента Сара Чемпион (Сарах Цхампион) је рекла:

- Мој Одбор поздравља прилику да посјети Босну и Херцеговину у склопу овог новог испитивања. Није довољно рећи "никад више". Често постоје ствари које можемо учинити да промовишемо дијалог и спријечимо злочине. Можемо успоставити систем раног упозорења и дјеловати као посредници у спрјечавању могућих конфиката. Нико не каже да је то лако, овдје у БиХ или било гдје на свијету. Али, спрјечавање злочина није само морални императив, него је и интересу наше државе.

Брже је, учинковитије и мање реметилачки него реаговати на кризу након што је узела маха. Ова посјета за мој Одбор представља кључну мисију за утврђивање чињеница, да сазнамо више о тренутној ситуацији у БиХ и како Уједињено Краљевство може подржати дијалог и помирење на најбољи начин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:24