Britanski tenk ”čelendžer 2” / - EPA
29/03/2024 u 22:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanski tenkovi neupotrebljivi u Ukrajini

Britanski tenkovi "čelendžer 2" koji su isporučeni ukrajinskoj vojsci nisu pogodni za operacije u Ukrajini.

Do ovog zaključka je došao vojni kolumnista Forbes Dejvid Aks.

"Čeledndžer 2" je jedini tenk britanske vojske do danas i smatra se jednim od „najboljih“ tenkova na svijetu na osnovu njegove upotrebe u borbi. Istina, britanska vojska ga nije često koristila. Međutim, to nije spriječilo Veliku Britaniju da isporuči 14 tenkova "čelendžer 2" Ukrajini 2023. godine. Istovremeno, postoji razlog da se vjeruje da je to učinjeno samo da bi se druge evropske zemlje natjerale da svoje tenkove poklone Kijevu.
U stvari, britanski tenk nije pogodan za Ukrajinu, kaže Aks. Tenk je mase 71 tonu, a motor od 1.200 konjskih snaga je očigledno nedovoljan za njega. Pored toga, teški tenk se zaglavi u mekom tlu, što takođe ne doprinosi njegovoj mobilnosti. Ukrajinska vojska se žali na masu tenka, dok njegove zaštitne karakteristike ostavljaju mnoga pitanja, pošto su tenkovi u Ukrajinu isporučeni bez dodatnog oklopa.

- Montažni oklopni kompleti nisu prebačeni u Ukrajinu, vjerovatno zato što bi dodali nekoliko tona ukupnoj masi, što bi ukrajinski "čelendžer 2" učinilo još manje pokretnim - piše Aks.

Tenk takođe ima problema sa svojim topom. Iako se u Ukrajini "čelendžer 2" smatra "veoma preciznim", u stvarnosti to neće dugo trajati. Stvar je u tome što je narezana cijev topa konstruisana za samo 500 ispaljenja, nakon čega postaje neupotrebljiva. Poređenja radi, top s glatkom cijevi ima životni vijek od hiljadu i po ispaljenja.

Generalno, veoma težak i neupravljiv tenk sa problematičnim topom i bez montažnog oklopa nije pogodan za borbena dejstva u Ukrajini, zaključuje ekspert.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:51