/ - FOTO: RTV/VLADA REPUBLIKE SRBIJE
27/01/2023 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić evroparlamentarcima: Dokumenta EP o Srbiji nemaju veze sa činjenicama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je na sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta u Beogradu, nezadovoljstvo zbog sadržaja nedavnih dokumenata zakonodavnog tijela Evropske unije

U razgovoru Brnabić sa izvjestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Srbije Matjažom Nemecom, preovladali su nedavni nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji je sačinio Bilčik, i Rezolucije o primjeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU, usvojene u EP 18. januara, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku sa Bilčikom i Nemecom, koji su u Beograd došli povodom treće runde međustranačkog dijaloga uz posredstvo EP, Brnabić je rekla da se u nacrtu rezolucije „uopšte ne spominje izrada i usvajanje seta pravosudnih zakona čiji je predlog Vlada usvojila“, navodi se.

-Takođe, ne ocjenjuje se na pravi način činjenica da je Srbija u veoma kratkom roku i u značajnoj mjeri usaglasila viznu politiku sa EU- piše u saopštenju Vlade Srbije.

Povodom Rezolucije o primjeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU, Brnabić je ukazala da se „u tom dokumentu, potpuno suprotno činjenicama, Beograd, a ne Priština, osuđuje za niz ‘eskalatornih poteza'“, u godini u kojoj je kosovski premijer Srbima na Kosovu i Metohiji dva puta uskratio osnovno pravo glasa i „u trenutku“ kada je na Kosovu, na Badnji dan, pucano na srpsku djecu.

-Ovi dokumenti, uključujući predloženu rezoluciju, nemaju veze sa činjenicama- navela je premijerka Srbije i kako je navedeno, ukazala da „upravo zbog toga, utiču na odnos građana Srbije prema evropskim institucijama i na pad podrške članstvu u EU“ u Srbiji.

Brnabić je rekla da bez obzira na sadržaj dokumenata članstvo u EU ostaje ključni prioritet Srbije i da će kao predsjednica vlade nastaviti da sprovodi reforme na evropskom putu, jer vjeruje da je to u interesu svih građana i boljeg kvaliteta života, navodeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:49