/ - FOTO: UNSPLASH
27/11/2023 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Broj registracija električnih vozila premašio broj registrovanih dizela

o znači da su električna vozila sada treći najpopularniji izbor iza benzinskih i hibridnih automobila

Prvi put u istoriji, broj registracija električnih vozila u Evropi premašio je broj registracija dizelskih automobila. Dizeli su 2015. činili 50 odsto tržišta, a danas tek 12 odsto. Čini se da će električni automobili uskoro prestići sva klasična vozila sa SUS motorima, prenosi Klix.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), broj registracija novih električnih vozila u Evropskoj uniji po prvi put je premašio broj registracija dizelskih automobila u periodu za 10 mjeseci tekuće godine. To znači da su električna vozila sada treći najpopularniji izbor iza benzinskih i hibridnih automobila.

Prošli mjesec, registracije električnih automobila porasle su za 36,3 posto u odnosu na oktobar 2022., a riječ je o 121.808 jedinica, dok je tržište dizelskih automobila nastavilo padati. Zaključno sa oktobrom, ukupni broj novih registrovanih EV vozila u EU iznosi 1,2 miliona, što je ogromni rast od 53,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ako posmatramo period u prvih 10 mjeseci ove godine električni automobili u Evropi zauzimaju 14 odsto tržišta. Poredimo li ovaj rezultat sa dizelskim automobilima, koji čine tek 12 odsto, vidimo da su baterijska vozila već preskočila jednu prepreku. S druge strane, dizeli bilježe značajan pad u odnosu na 2015. godinu, kada je broj vozila pogonjenih ‘’naftom’’ činio čak 50 odsto tržišnog kolača.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:12