Ilustracija / - UNSPLASH
31/12/2023 u 12:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bugarska i Rumunija djelimično ulaze u Šengen zonu od 31. marta

Komisija je podsjetila da je još 2011. procijenila da su te dvije zemlje spremne da se pridruže šengenskom prostoru

Bugarska i Rumunija djelimično će se uključiti u Šengen zonu slobodnog kretanja u Evropskoj uniji (EU) od 31. marta 2024, objavila je EU.

Dvadesetsedam zemalja članica EU jednoglasno su odlučile da od kraja marta ukinu kontrole na vazdušnim i pomorskim granicama te dvije zemlje unutar evropskog prostora, navodi se u saopštenju.

Zemlje članice EU treba da donesu novu odluku o datumu za ukidanje kontrola na kopnenim granicama, unutar EU, za Rumuniju i Bugarsku, navodi se u saopštenju Savjeta EU, tijela koja predstavlja zemlje članice.

Evropska komisija pozdravila je odluku koja je uslijedila poslije 12 godina pregovora.

- Danas je veliki istorijski trenutak za Bugarsku i Rumuniju, dan velikog ponosa za bugarske i rumunske građane, pozdravila je odluku predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Komisija je, u saopštenju, podsjetila da je još 2011. procijenila da su te dvije zemlje spremne da se pridruže šengenskom prostoru.

Ove nedjelje rumunska vlada je saopštila da su Bukurešt i Sofija postigle sporazum sa Austrijom o djelimičnom pristupanju Šengenskom prostoru u martu 2024, u zoni pomorske i vazdušne granice.

Beč je prošle godine stavio veto na njihov ulazak u Šengensku zonu zbog suviše velikog dolaska ilegalnih imigranata na teritoriju Austrije, a onda se složila da ukine veto u zamjenu za pružene garancije.

Sofija i Bukurešt su prihvatili da se više bore protiv ilegalne imigracije u saopštenju potpisanom u subotu sa Bečom.

Bugraska i Rumunija su se takođe obavezale da će u punoj mjeri primijeniti evropsko pravo, koje predviđa da preuzimaju zahtjeve za azil u tim zemljama pri dolasku migranata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:56