/ EPA-EFE - ROBERT GHEMENT
12/12/2023 u 12:25 h
DAN PortalDAN Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bugarska ukida takse na tranzit ruskog gasa ka Srbiji i Mađarskoj

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je uvođenje takvih taksi protivno evropskim pravilima i da je joj je drago da su ukinute

Vlada Bugarske ukinuće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu rudarstva i energetike, prenosi N1.rs.

Takse su na snazi od sredine oktobra, a Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile taj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je uvođenje takvih taksi protivno evropskim pravilima i da je joj je drago da su ukinute.

Država se, kako je rekla, obratila Energetskoj zajednici, čiji je Srbija član, i ona je taj upit dostavila Evropskoj komisiji.

- Na taj način riješili smo potencijalni problem i naši građani neće plaćati gas po višim cijenama - navela je ministarka.

Kako je dodala, postoje primjeri iz prošlosti da su takve odluke ukidane.

Podsjetila je da je i Mađarska pokrenula upit ka EU, jer kao članica EU smatrala da je uvođenje tih taksi bilo protivno evropskim pravilima.

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska svečano je u nedelju pušten u rad. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrijednog 94 miliona eura, u mestu Trupale kod Niša, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 05:04