Кирил Петков / - фото: гов.бг
08/06/2022 u 20:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бугарски премијер Кирил Петков изгубио парламентарну већину

Шест мјесеци по преузимању премијерске функције, Петков је изгубио парламентарну већину, јер је лидер партије „Постоји такав народ“, бивши пјевач Трифонов, одлучио да четворицу својих министара повуче из владе

Премијер Бугарске Кирил Петков изјавио је да је спреман да води државу са мањинском владом, након што је његов коалициони партнер Слави Трифонов саопштио да се повлачи из владајуће коалиције.

Петков је на чело владе дошао у децембру прошле године и кренуо је у отворену борбу против системске корупције у земљи, а након почетка рата у Украјини чврсто је подржао све одлуке НАТО савезника у држави у којој су односи са Русијом дубоко укоријењени, пренио је Политико.

Шест мјесеци по преузимању премијерске функције, Петков је изгубио парламентарну већину, јер је лидер партије „Постоји такав народ“, бивши пјевач Трифонов, одлучио да четворицу својих министара повуче из владе.

Трифонов је рекао да је ту одлуку донио због неслагања са Петковим око буџета, као и због тога што је премијер спреман да укине вето на почетак приступних преговора Сјеверне Македоније са Европском унијом.

Послије изласка Трифонова из владајуће коалиције, Петков у парламенту има подршку 109 посланика, а за обезбјеђивање већине неопходан му је 121 глас.

Преостала два коалициона партнера у влади, Социјалистичка партија и антикорупцијска Демократска партија, саопштили су да остају уз премијера.

Петков је данас изјавио да неће поднијети оставку, јер вјерује да ће довољан број посланика партије “Постоји такав народ” у парламенту и даље подржавати владу, без обзира на одлуку Трифонова.

Аналитичари, међутим, сматрају да ће се послије изласка Трифонова из владе Бугарска поново наћи у политичком ћорсокаку, као прошле године, када су парламентарни избори одржани три пута.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:58