/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
14/11/2022 u 09:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bundestag odobrio poreske olakšice za 48 miliona građana

Uz to, dječji dodatak će se povećati na 250 eura mesečno po djetetu

 Njemački parlament odobrio je nove poreske olakšice za 48 miliona građana. Negativan učinak visoke inflacije na porez na dohodak sljedeće godine treba da bude potpuno neutralisan, odlučili su poslanici, prenosi Capital.ba.

Uz to, dječji dodatak će se povećati na 250 eura mesečno po djetetu. Savezna, pokrajinske i opštinske vlasti odreći će se poreza u vrijednosti od 18,6 milijardi eura u narednoj godini i oko 31,8 milijardi u 2024. godine. Izmjene stupaju na snagu kada ih Bundesrat odobri.

Vladajuća koalicija na čelu sa kancelarom Olafom Šolcom zakonom želi da spriječi da država zbog trenutno visokih cijena profitira od poreza na dohodak. Takozvana hladna progresija, vrsta prikrivenog povećanja poreza izazvanog inflacijom, time se kompenzuje.

Ministar finansija Kristijan Lindner je to nedavno objasnio tako da ako se zbog inflacije kupovna moć pojedinca sa godišnjim primanjima od 43 hiljade eura u narednoj godini praktično smanji na 39 hiljada, država ne treba da oporezuje svih 43 hiljade.

Zbog toga, Vlada namjerava da podigne granicu za oporezivanje za 561 eura, pa će neoporeziva osnovica od naredne godine biti 10,91 hiljadu. Najviša poreska stopa od 42 odsto sljedeće godine će da se primjenjuje za godišnja primanja veća od 62,83 hiljade eura, umjesto 58,6 hiljada.

Vlada ne mijenja granicu poreske stope na još veća primanja koja iznosi 45 odsto jer ne smatra da su u toj kategoriji potrebne poreske olakšice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:51