Pjer de Gol / Foto: Jutjub/LCI
23/11/2023 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bura u Francuskoj: Unuk slavnog generala Šarla de Gola želi rusko državljanstvo

De Golovog unuka, koji fizički dosta liči na svog slavnog pretka, u Francuskoj smatraju velikim poštovaocem ruskog predsjednika

Bio bih počastvovan da dobijem rusko državljanstvo. Ova rečenica koju je izgovorio Pjer de Gol, unuk slavnog francuskog generala, izazvala je veliku buru u Francuskoj.

- Srećan sam što mogu da konstatujem da se borite za tradicionalne vrijednosti, porodicu, duhovnost, sve one vrijednosti koje su nestale u zapadnim zemljama – poručio je domaćinima Pjer de Gol, sin admirala Filipa de Gola, koji je nedavno učestvovao na kulturnom forumu u Sankt Petersrburgu.

De Golovog unuka, koji fizički dosta liči na svog slavnog pretka, u Francuskoj smatraju velikim poštovaocem ruskog predsjednika.

- Vladimira Putina doživljavaju kao diktatora, a on je veliki lider svoje zemlje – izjavio je još prošle godine nasljednik vođe francuskog pokreta otpora, dok je u jednoj od izjava početkom ove godine poručio da je "frapiran jednoumljem koje sistematski predstavlja Vladimira Putina kao lošeg i njegovog ukrajinskog kolegu kao dobrog."

Putin takođe izjavljuje da mu je čast zbog toga što u Rusiji mogu da ugoste unuka slavnog generala. Pjer de Gol, savjetnik za nekretnine, koji živi u Ženevi, a ima i fondaciju čiji je cilj da promviše mir, suvernitet i veličinu Francuske, poručuje da Zapad nema sredstava da nastavi rat u Ukrajini i da treba prekinuti tragediju. Takođe govori da je Francuska izgubila autonomiju i autoritet na međunarodnoj sceni i da zavisi od NATO i Amerikanaca.

- Francuzi počinju da shvataju da su ih mnogo lagali, o porijeklu i uzrocima rata u Ukrajini – poručio je Pjer de Gol ovih dana na ruskoj televiziji, dodavši da taj rat izaziva duboku ekonomsku krizu.

Porodica se ogradila

Ostatak porodice De Gol se ogradio od Pjerovih riječi.

- Analize moga brata Pjera se tiču samo njega i nikoga drugog, ni mene, ni naše porodice, a još manje generala de Gola – stavio je do znanja njegov brat Iv de Gol.

Ističe i da je skandalozno to što Amerikanci potenciraju da ne može da bude mirovnih pregovora prije američkih izbora u novembru sljedeće godine. Rekao je i da u Francuskoj i Evropi ne znaju kako da izađu iz ove situacije, jer i pored ogromnih sredstava, ni NATO, ni SAD, nemaju mogućnosti da nastave ovaj rat.

- Sada treba sklopiti mir – kaže generalov unuk, koji ističe da je u tom pravcu bilo mnogo pokušaja još od februara i marta prošle godine, naročito od strane bivšeg izraelskog premijera Naftalija Beneta i predsjednika Turske Erdogana, ali da su "sve te inicijative zaustavljene".

Dodaje i da treba obnoviti Ukrajinu, a poručuje i da "Francuzi shvataju da, ako treba uvesti Ukrajinu u EU, to neće donijeti nikakvu korist, ni za EU, ni za Ukrajinu". U Francuskoj ga većinski kritikuju, imajući u vidu raspoloženje javnog mnjenja prema ratu u Ukrajini. Najviše im smeta to što nastupa kao da govori u ime cijele Francuske, ili da baštini pravo na riječi generala de Gola. Oni koji ga kritikuju, ističu da je izmanipulisan i da je upao u zamku Rusa koji su perfektno naciljali nekoga sa povrijeđenim egom. Kažu i da griješi u tome što bi uzeo rusko državljanstvo, jer njegov deda nikada ne bi želio da posjeduje strani pasoš.

Oni koji govore u njegovu korist, podsjećaju da je Šarl de Gol odbijao da se potčini Americi. Neki podsjećaju i da je prva posjeta De Gola 1944. godine bila Staljinu u Moskvu, što je tada razljutilo Amerikance. Slažu se sa Pjerom i da ovo nije evropski rat, već da sve ekonomski ide u korsti SAD. Dodaju i da je antiamerička struja, a samim tim i proruska, dosta prisutna u Francuskoj, mnogo više nego što se misli, naročito u krajnjoj ljevici i ekstremnoj desnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:40