/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
22/03/2022 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Челници земаља ЕУ договарају заједничку куповину плина

Еуропска комисија ће ове године помоћи чланицама да заједнички купе плин, а очекује se да ће предложити правила која ће од чланица тражити да прије сваке зиме напуне спремнике

Челници земаља ЕУ ову ће седмицу на суммиту договорити заједничку куповину плина, укапљеног природног плина (ЛНГ) и водоника прије сљедеће зиме, дознаје Реутерс из нацрта завршне изјаве, прениоси Index.hr.

-У ишчекивању сљедеће зиме државе чланице и Еуропска комисија ће хитно прионути напорима везаним уз заједничку куповину плина, ЛНГ-а и водоника- стоји у нацрту изјаве еуропских челника након суммита 24. и 25. март. Водоник је плин с практички нултом емисијом ЦО2 и утицајем на климатске промјене.

Због инвазије Русије на Украјину, највећег добављача плина за Еуропу, цијене енергената су рекордно скочиле, а ЕУ је у ситуацији да се ове године не може ослонити на руски плин те ће се стога морати окренути увозу из Катара и САД-а. Русија иначе осигурава 40 посто од свеукупне количине плина потребне Еуропској унији.

Еуропска комисија ће ове године помоћи чланицама да заједнички купе плин, а ове седмице  се очекује да ће предложити правила која ће од чланица тражити да прије сваке зиме напуне спремнике плина на 90 посто. 

Ускладиштене залихе плина ЕУ су сада на 26 посто капацитета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:39