/ - FOTO: FRONTEX
14/03/2023 u 19:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centralnomediteranske i zapadnobalkanske rute najaktivnije

U februaru je na vanjskim granicama EU otkriveno skoro 13.800 neregularnih graničnih prelaza

U prva dva mjeseca 2023. godine, broj neregularnih prelazaka granice koje su prijavile nacionalne vlasti porastao je na 28.130, što je otprilike u skladu sa istim periodom prošle godine. Centralnomediteranske i zapadnobalkanske rute ostaju najaktivnije, podaci u Fronteksa.

U februaru je na vanjskim granicama EU otkriveno skoro 13.800 neregularnih graničnih prelaza.

- Trenutno više od 2.400 stalnih oficira i osoblja Fronteksaa učestvuje u različitim operativnim aktivnostima. Oni podržavaju zemlje članice EU i susjedne zemlje sa neregularnim migracijama i drugim izazovima na vanjskim granicama- navode iz Fronteska.

U prva dva mjeseca 2023.godine otkriveno je 28.130 neregularnih prelazaka granice. Srednjomediteranska ruta čini dva od svakih pet neregularnih graničnih prelaza u EU. Državljani Sirije, Obale Slonovače, Gvineje, Avganistana i Pakistana čine najveći broj otkrivenih.

- Srednji Mediteran je bio najaktivnija ruta u prva dva mjeseca ove godine sa skoro 12.000 neregularnih graničnih prelaza, dvostruko više nego prije godinu dana. U februaru se broj detekcija na ovoj ruti utrostručio u odnosu na godinu dana ranije na 7.000 - podaci su Fronteks.

U međuvremenu, na Zapadnom Balkanu je u februaru došlo do značajnog smanjenja broja prelazaka zahvaljujući usklađivanju vizne politike Srbije sa zahtjevima EU. Međutim, to je i dalje drugi najaktivniji migratorni put u Europsku uniju s gotovo 8.400 otkrivenih.

- Broj neregularnih prelazaka Lamanša prema Velikoj Britaniji porastao je 2023. na više od 5.600, što je povećanje od 82 posto u odnosu na isti period 2022- navode iz Fronteksa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:38