НАТО застава / - IZVOR: SHUTTERSTOCK
03/05/2022 u 13:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чеси се надају да ће их заштитити НАТО ако буду нападнути

Напад Русије на Украјину 10 пута је повећао и интерес Чеха да служе као активни резервисти и да учествују у добровољним вјежбама

У случају напада на Чешку свега четвртина Чеха спремна је да се укључи у борбе и помогне чешкој професионалној војсци, док 71 одсто рачуна на то да би њихову земљу бранили савезници из НАТО, показала је анкета агенције "НМС Марке рисрч".

Велика већина анкетираних, 62 одсто, одбила би да се укључи у борбе, а свега 16 одсто сматра да није важно то што је Чешка чланица НАТО, резултати су анкете рађене за Чешку телевизију.

Више од 60 одсто Чеха има повјерења у професионалну војску своје земље која броји преко 26.000 војника и још око 3.600 активних резервиста. Међутим осјетно мање, тијесна већина од 51 одсто вјерује истовремено у њене борбене способности.

Чешка ће ове године за своју одбрану издвојити 1,35 одсто свог БДП-а, а нова влада премијера Петра Фијале обавезала се да ће до 2025. године достићи обећање чланица НАТО да два одсто БДП-а земље иде за одбрану. Напад Русије на Украјину је у Чешкој убрзао та издвајања.

Док раније Чеси нису сматрали да треба повећати буџет Војске и Министарства одбране, са ратом у Украјини 57 одсто анкетираних тражи да се у армију инвестира више новца него до сада.

Напад Русије на Украјину 10 пута је повећао и интерес Чеха да служе као активни резервисти и да учествују у добровољним вјежбама.

Циљ чешке армије је да ове године прими 1.200 нових резервиста, за шта може да се пријави сваки пунољетни Чех са средњом школом и да зависно од јединице у коју жели прође разне врсте здравствених прегледа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:21