Виктор Орбан / - ФОТО: Н1
29/03/2022 u 10:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чешка и Пољска због Орбана бојкотују састанак министара Вишеградске групе

Чешка министарка је подсјетила да су у Мађарској ове седмице парламентарни избори и да одбија да учествује у предизборној кампањи Орбана и његове странке

Послије министарке одбране Чешке Јане Чернохове и пољски министар Маријуш Блашчак одлучио је да због ставова мађарског премијера Виктора Орбана послије напада Русије на Украјину и његове попустљивости према Русији бојкотује састанак министара одбране Вишеградске групе у сриједу и четвртак у Будимпешти.

 - Нећу ићи на састанак министара одбране В4 у Будимпешту. Увијек сам подржавала В4 и јако ми је жао што је сада за мађарске политичаре важнија руска нафта него украјинска крв - саопштила је прошле седмице Чернохова.

Чешка министарка је подсјетила да су у Мађарској ове седмице парламентарни избори и да одбија да учествује у предизборној кампањи Орбана и његове странке.

На сједници пољског Савјета за националну безбједност се бојкоту састанка министара одбране у Будимпешти придружио и пољски министар одбране Маријуш Блашчак.

 - Министар је на Савјету за националну безбједност потврдио да неће ићи. И јако је добро што неће. Мађарска мора да буде кажњена за свој став који је проруски. Када у Украјини гину људи, Маријупољ толико бомбардују, на друге градове бацају касетне бомбе, а премијер Орбан говори да то не види - он је једноставно срамота европске политике и требало би да буде из ње искључен - казао је приватној пољској телевизији Полсат Кшиштоф Гавковски из опозиционе странке Левица.

Због пропутиновских ставова Орбана, који је био важан савезник владајуће пољске странке Право и Правда, замрзнути су и контакти пољске владе с Будимпештом, а последњи састанак је био у Лондону 8. марта, током разговора Вишеградске групе са властима Велике Британије, јавља на основу незваничних извора у влади премијера Матеуша Моравјецког лист Газета виборча.

- Према нашем мишљењу, Орбан води игру не само због избора, а његов однос према Москви неће се промијенити ни ако побиједи. Зато нема повратка савезу са Будимпештом - казао је пољском листу неименовани извор у влади.

Мађарски премијер ударио је и неочекивани дипломатски шамар Варшави када је позвао пољску ултракатоличку организацију Ордо Иурис да пошаље посматраче на предстојеће изборе да контролишу да ли избори протичу поштено и демократски, док је посматрачку мисију коју шаље ОЕБС, коме иначе тренутно предсједава Пољска, оптужио за пристрасност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:37