/ - YOUTUBE ILUSTRACIJA
21/06/2022 u 17:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене житарица могле би бити утростручене

Према ријечима Василева, ако Европа не активира тржишне механизме за подршку сиромашним земљама у набавци житарица, може се очекивати велико повец́ање цијена хране у Европи

Уколико Европа не предузме уједињене акције, цијена житарица на зиму могла би бити удвострчена и утростручена, рекао је бугарски министар финансија Асен Василев на отварању Софијског економског форума.

Он је навео да Русија тренутно не извози жито, а Украјина не може да извози жито јер је њене луке блокирала Русија и копнени транспорт има ограничен капацитет, преноси БТА.

Према ријечима Василева, ако Европа не активира тржишне механизме за подршку сиромашним земљама у набавци житарица, може се очекивати велико повец́ање цијена хране у Европи.

“Предузимање уједињених акција Европе значи активирање члана 15 како би сав извоз ван Европе био контролисан и ишао онима којима је жито најпотребније, а не онима који нуде највишу цијену. То је начин да се избјегне хуманитарна криза и катастрофа”, сматра Василев.

Он је казао да ће се и други проблеми појавити у блиској будуц́ности.

“То ц́е се односити на несташицу грађевинског материјала, као и ријетких метала, због чега би требало заједнички дјеловати”, казао је Василев.

Он је позвао на брже доношење одлука на нивоу Европске уније

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:49