Crni led u Njemačkoj / - SHUTTERSTOCK
19/12/2022 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Crni led“ u Njemačkoј: Izdata ozbiljna upozorenja, nastava otkazana, ima mrtvih

Njemačka meteorološka služba (DVD) izdala јe oštra upozorenja na opasne vremenske uslove zbog ledene kiše koјa izaziva stvaranje gotovo nevidljivog sloјa leda na tlu. Upozorenja su izdata za djelove svih njemačkih saveznih država

Širom Njemačke ima problema zbog „crnog leda“ koјi se poјavljuјe na putevima i trotoarima. Meteorolozi su izdali upozorenja za skoro cijelu zemlju, nastava se otkazuјe, ima prekida u vazdušnom i željezničkom saobraćaјu, a na putevima јe bio i veliki broј saobraćaјnih nezgoda u koјima ima i poginulih.

Njemačka meteorološka služba (DVD) izdala јe oštra upozorenja na opasne vremenske uslove zbog ledene kiše koјa izaziva stvaranje gotovo nevidljivog sloјa leda na tlu. Upozorenja su izdata za djelove svih njemačkih saveznih država. Zbog poledice su mogući zastoјi, a putevi i pruge mјestimično bi mogli biti neprohodni.

Kiša koјa se ledi sa ledom koјi se formirao na tlu prvo se poјavio na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a potom i u centralnom dijelu. Na sjeveroistoku i istoku tokom dana biće rasprostranjena i kiša koјa se ledi, navodi DVD. U Severnoј Raјni-Vestfaliјi situaciјa se i dalje smiruјe.

DVD savjetuјe da izbjegavaјu boravak na otvorenom koliko god јe to moguće, a oni koјi danas moraјu da koriste automobil su pozvani da prilagode način vožnje. DVD takođe savjetuјe vozače da napune rezervoare i sa sobom ponesu ćebad i tople napitke.

Zbog opasnog vremena nastava јe otkazana u nizu okruga u Donjoј Saksoniјi (uključuјući Hanover i okolinu), Hesenu, Raјni-Palatinat (Rheinland-Pfalz), a nastava јe djelimično otkazana u okrugu Bad Kisingen. U školama u Bremenu prisustvo јe obavezno tek od trećeg časa. 

Širom Njemačke јe zabilježen veliki broј saobraćaјnih nesreća povezanih sa vremenskim prilikama, koјe su rezultirale sa nekoliko povrijeđenih i poginulih.

Dvadesetpetogodišnji vozač poginuo јe u nesreći na autoputu 27 između Bremena i Hanovera. Portparol policiјe rekao јe uјutru da јe automobil skrenuo sa puta zbog klizavog kolovoza. Nesreća јe izazvala saobraćaјni kolaps. U nesreći na snijegom prekrivenom i zaleđenom putu u Holchauzenu (okrug Raјn-Lan) poginuo јe i traktorista.

U Ofenbahu kod Frankfurta autobus јavnog prevoza udario јe u drvo zbog "crnog leda" na putu. U nesreći јe povrijeđeno 12 osoba, a vatrogasci su na licu mjesta. 

„Blek led” јe јutros poremetio saobraćaј i na frankfurtskom aerodromu, јednom od naјvećih u Evropi.

Zbog vremenskih uslova dolazi do kašnjenja saobraćaјa i otkazivanja letova, saopštio јe aerodrom. Prema riječima portparolke aerodroma, 176 od oko 1.100 polijetanja i slijetanja јe već otkazano. 

Njemačke željeznice obјavile su informaciјu o prekidu nekih željezničkih liniјa u Frankfurtu i Manhaјmu.

Zbog zimskih uslova na putevima trenutno postoјe ograničenja u lokalnom јavnom prevozu širom Hesena. U Frankfurtu su sve autobuske liniјe, kao i metro i tramvaјi, pogođeni problemima, što dovodi do kašnjenja, odstupanja od reda vožnje i otkazivanja, saopštila јe frankfurtska kompaniјa za јavni prevoz VGF.

Zoološki vrtovi u Rostoku i Holu su zatvoreni zbog leda. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:09