Ilustracija / - FOTO: EPA
21/12/2022 u 05:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Daktilografkinja iz nacističkog logora Štuthof osuđena za saučesništvo u ubistvu preko 10.000 ljudi

U presudi je navedeno da je „pomagala i podržavala one koji su bili zaduženi za logor u sistematskom ubijanju zatočenih između juna 1943. i aprila 1945. u funkciji stenografa i daktilografa u kancelariji komandanta logora“

Njemački sud osudio je danas 97-godišnju Irmgard Furhner za saučesništvo u ubistvu više od 10.000 ljudi u nacističkom logoru Štuthof tokom Drugog svjetskog rata.

Furhner je bila daktilografkinja, a optužena je da je bila dio aparata koji je pomogao da logor funkcioniše.

U presudi je navedeno da je „pomagala i podržavala one koji su bili zaduženi za logor u sistematskom ubijanju tamo zatočenih između juna 1943. i aprila 1945. u funkciji stenografa i daktilografa u kancelariji komandanta logora“.

Izrečene su joj dvije godine uslovne kazne, javila je njemačka novinska agencija DPA.

Advokati odbrane su tražili da bude oslobođena optužbi, tvrdeći da dokazi nisu pokazali nesumnjivo da je Furhner znala za sistematska ubistva u logoru.

U završnoj riječi, Furhner je rekla da joj je žao zbog onoga što se dogodilo i da joj je žao što je u to vrijeme bila u Štuthofu.

Još pet slučajeva iz doba vladavine nacista trenutno je na čekanju kod tužilaca u različitim djelovima Njemačke, gdje optužbe za ubistvo i saučesništvo u ubistvu ne podliježu zastarjelosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:52