/ - PHOTO BY ANGèLE KAMP ON UNSPLASH
18/09/2023 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danski slikar dao prazne ramove muzeju kao djelo, sud traži da vrati novac

Muzej je obezbijedio oko 532.000 kruna (oko 71 hiljade eura) iz svojih rezervi za reparaciju umjetničkih djela, kao i honorar umjetnika od oko 40.000 kruna, ali kada je osoblje raspakovalo novoisporučene radove, zateklo je dva prazna okvira sa naslovom "Uzmi novac i bježi"

Danskom umjetniku Jensu Haningu, koji je uzeo velike sume novca na pozajmicu od muzeja u danskom Alborgu i priložio prazne ramove kao svoje umjetničko djelo, sud u Kopenhagenu naložio je danas da vrati pozjamljena sredstva.

Kunsten, muzej moderne umjetnosti u Alborgu, u sjevernoj Danskoj, je 2021. godine od Haninga, konceptualnog umjetnika čiji se rad fokusira na moć i nejednakost, naručio da rekonstruiše dva ranija djela koja su koristila desetine novčanica za predstavljanje prosječnih prihoda, prenio je ‘‘Gardijan‘‘.

Riječ je Haningovom radu iz 2007. godine "Prosječan danski godišnji prihod", koji prikazuje novčanice u krunama pričvršćene za platno u okviru, dok se drugo djelo iz 2011. godine odnosi na austrijske prihode za šta su korišćenje novčanice u eurima, prenose mediji.

Muzej je obezbijedio oko 532.000 kruna (oko 71 hiljade eura) iz svojih rezervi za reparaciju umjetničkih djela, kao i honorar umjetnika od oko 40.000 kruna, ali kada je osoblje raspakovalo novoisporučene radove, zateklo je dva prazna okvira sa naslovom "Uzmi novac i bježi".

Muzej je izložio nova umjetnička djela, ali je od Haninga tražio da vrati novac, a kada je on to odbio, ustanova je preduzela pravni postupak.

Direktor Muzeja Kunsten Lase Anderson rekao je oni nisu bogata ustanova.

- Moramo pažljivo da razmislimo o tome kako trošimo svoja sredstva i da ne trošimo više nego što možemo sebi da priuštimo- rekao je on, prenose Nezavisne.

Haning je istakao "da je posao u tome što je uzeo novac od muzeja".

- To nije krađa, to je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je dio posla- naveo je umjetnik.

Prema njegovim riječima, time je želio da ohrabri druge ljude koji imaju mizerne uslove rada da učine isto.

- Ako oni sjede na nekom mizernom poslu i ne dobijaju platu, a od njih se zapravo traži da daju novac da bi otišli na posao, onda treba da zgrabe šta mogu i pobjede- poručio je Haning.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:48