Photo by Mika Baumeister on Unsplash
14/07/2021 u 11:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делта сој отвара питање обавезне вакцинације у ЕУ

Грчка је у понедјељак такође најавила да ц́е вакцине бити обавезне за особље домова за старе и здравствене раднике - којима пријети суспензија ако одбију да се вакцинишу

Хиљаде грађана Француске пожурило је да резервише термин за вакцинацију против ковида-19 пошто је предсједник Емануел Макрон (Еммануел Мацрон) упозорио да ц́е невакцинисанима бити онемогућен приступ разним догађајима и мјестима - па чак и неким занимањима, пише данас бриселски портал ЕУобзервер(EUObserver).

Макрон је у понедјељак увече најавио да ц́е вакцине постати обавезне за здравствене раднике уз казне за оне који одбију да је приме, до средине септембра, док ће од почетка авуства бити потребна здравствена пропусница (која доказује статус вакцинације или скорашњивни негативан тест) за одлазак на фестивале, у биоскопе, кафиц́е, ресторане, болнице и улазак у међуградске возове и авионе.

-Ако данас не дјелујемо, број случајева ц́е и даље нагло расти и неизбјежно ц́е довести до повец́аних хоспитализација од августа- рекао је Макрон у телевизијском обрац́ању.

Више од милион Француза заказало је вакцинацију након Макронове најаве.

Слично томе, Грчка је у понедјељак такође најавила да ц́е вакцине бити обавезне за особље домова за старе и здравствене раднике - којима пријети суспензија ако одбију да се вакцинишу.

Поред тога, невакцинисаним људима нец́е бити дозвољен улазак у кафиц́е, ресторане и биоскопе у затвореном простору. "Земља се због појединаца нец́е поново затворити", рекао је премијер Кирјакос Мицотакис.

Раније ове године, Италија је постала прва држава чланица ЕУ која је вакцинацију против ковида-19 учинила обавезном за здравствене раднике, пошто је откривено неколико мањих жаришта у болницама у којима је особље одбило да се вакцинише.

Са своје стране, њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у уторак да ц́е вакцинација у Нјемачкој остати добровољна, рекавши да би присиљавање људи да приме вакцину могло да поткопа повјерење у вакцинацију.

Ипак, упозорила је грађане да стопа вакцинације у земљи треба да се повец́а прије укидања ограничења због квоида -19, с обзиром да влада жели да спријечи још једно закључавање на јесен.

-Што се више људи вакцинише, то ц́емо сви поново бити слободнији-рекла је она.

Најмање 85 процената људи у старосној групи од 12 до 59 година и 90 процената старијих од 60 година требало би да се вакцинишу ради сузбијања варијанти и ширења вируса, рекла је Меркел.

Супротно томе, британска влада потврдила је у понедјељак одлуку да укине сва ограничења због ковида-19 од 19. јула - који је премијер назвао "Даном слободе" - упркос великом броју случајева у земљи.

Даљински рад, ношење маски и социјална дистанца постац́е добровољни, док ц́е све врсте предузец́а моц́и да се отворе без ограничења капацитета. Тренутно је готово 70 процената одраслих Британаца потпуно вакцинисано.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 18:45