ilustracija / - INTERNET
13/03/2023 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Desetine hiljada mladih ljekara počeli trodnevni štrajk u Britaniji

Mlađi ljekari predstavljaju 45 odsto svih doktora u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi

Desetine hiljada mlađih ljekara počelo je danas trodnevni štrajk širom Engleske, što će izazvati opšte poremećaje u britanskim državnim bolnicama i klinikama.

Mlađi ljekari predstavljaju 45 odsto svih doktora u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Kad oni štrajkuju znači da će hiljadama pacijenata biti otkazani pregledi i operacije.

Britanska medicinska asocijacija navodi da su plate mlađim doktorima pale 26 odsto po realnim vrijednostima od 2008. godine dok su na rekordnom visokom nivou količina rada i spiskovi čekanja pacijenata. Oni kažu da zamor od prekomjernog rada i britanska kriza troškova života tera desetine ljekara dalje od javne zdravstvene službe.

Dvadesetdevetogodišnja Rebeka Lisman, na stažu na ginekologiji i akušerstvu rekla je da mlađi ljekari samo traže da dobiju platu koja odgovara njihovoj stručnosti.

"Mi volimo NHS i ja ne želim da radim u privatnoj službi, ali mislim da vidimo eroziju javnih usluga", rekla je ona.

Drugi zdravstveni radnici uključujući bolničare organizovali su štrajkove posljednjih mjeseci da traže bolje plate i uslove.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene sllužbe više od 100.000 pregleda već je odloženo ove zime kao rezultat štrajka bolničara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 20:40